همه چیز درباره پولیپ بینی
پولیپ یک غشای مخاطی یا توده غیر سرطانی است که در داخل بینی رشد که می کند و اغلب بدون درد می باشند اما التهاباتی که در بینی ایجاد می کند موجب بروز عوارضی شود که یکی از مهم ترین آن تنفس دشوار می باشد.
پولیپ های بینی در قسمت بالایی بینی از اطراف دهانه های سینوس ها منشا می گیرند. پولیپ ها از داخل گوشت وسط بینی به داخل حفره بینی گسترش می یابند، در نتیجه موجب انسداد بینی و محدود شدن جریان هوا به ناحیه بویایی می شوند. پولیپ استروما با خاصیت تراکم سلول های التهابی بسیار از نظر آمیزش است. پولیپ بینی، متشکل از پولیپ های مکرر، متعدد، بخشی از یک واکنش التهابی است که شامل غشای مخاط بینی، سینوس های پارانازال و غالباً مجاری هوایی تحتانی است.
علل دقیق بروز پولیپ بینی مشخص نیست و مکانیسم دقیق تشکیل پولیپ ناشناخته است، اما اکثر محققان بر این باورند که نتیجه تورم (التهاب) در بینی یا سینوس ها پولیپ می باشد. پولیپ بینی با رینیت آلرژیک، آسم، آلرژی آسپیرین، عفونت های سینوسی، عفونت های حاد و مزمن و فیبروز کیستیک مرتبط است. اما علت اصلی آن ناشناخته است. اما بعضی اوقات افراد قبل از ابتلا به آسم یا سینوزیت، به پولیپ بینی مبتلا می شوند.
رابطه بین پولیپ بینی و آلرژی
پولیپ بینی اغلب که با رینیت و آسم همراه است. با این حال، نقش پولیپ های بینی در بروز آلرژی موضوعی بحث برانگیز است. اگر اینگونه باشد، می توان انتظار داشت که بیماران مبتلا به آلرژی بیشتر از افراد دیگر مبتلا به پولیپ شوند و بیماران مبتلا به پولیپ معمولا دارای تست آلرژی مثبت هستند.
چه عواملی باعث ایجاد پولیپ بینی می شود؟
علت دقیق پولیپ های خوش خیم بینی در حال حاضر ناشناخته است. چندین عامل وجود دارد که ممکن است در رشد پولیپ های بینی نقش داشته باشد. آنها غالباً نتیجه نهایی التهاب مزمن را نشان می دهند.
حساسیت به آسپیرین: افرادی که پاسخ آلرژیک به آسپیرین یا سایر NSAID ها (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) دارند احتمال ابتلا به پولیپ را دارند.
سینوزیت قارچی آلرژیک: آلرژی به قارچ های موجود در هوا. . آلرژی ممکن است با ایجاد التهاب مزمن بافت ها باعث رشد آنها شود. بیماران مبتلا به عفونت های سینوسی قارچی اغلب واکنش های آلرژیک شدید به قارچ دارند و سینوس های آنها ممکن است گسترده ترین پولیپ را داشته باشد.
آسم: بیمارانی که به عارضه آسم مبتلا هستند در مسیر های تنفسی خود دچار مشکل می شوند، این افراد احتمال بیشتری وجود دارد که به پولیپ بینی نیز مبتلا باشند.
رینیت / رینوزینوزیت: التهاب عبور بینی و سینوس ها، به طور معمول 12 هفته یا بیشتر به طول می انجامد. این وضعیت شامل تب یونجه است.
فیبروز کیستیک: بیماری مزمن است که بر روی اندام هایی مانند کبد، ریه ها، لوزالمعده و روده ها تأثیر می گذارد.
سن: پولیپ بینی در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما بزرگسالان جوان و میانسال بیشتر در معرض خطر هستند. هر کس در هر سنی می تواند به پولیپ بینی مبتلا شود، اما بروز این عارضه در بزرگسالان بالای 40 سال شایع تر است و در مردان دو برابر بیشتر از زنان تأثیر می گذارد. کودکان زیر 10 سال به ندرت به پولیپ بینی دچار می شوند. در صورت انجام این کار، پزشک علائم فیبروز کیستیک را بررسی می کند. به عبارت دیگر رینیت آلرژیک با بیشترین شیوع آن در کودکان و افراد جوان رخ می دهد و اهمیت بالینی این بیماری ها با افزایش سن کاهش می یابد.
ژنتیک: افرادی که والدین آنها پولیپ بینی داشته اند، خطر بیشتری برای ابتلا به آنها دارند.
علائم پولیپ بینی
علائم پولیپ بینی، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بینی مسدود شده
- عطسه
- آبریزش بینی
- درد صورت
- کاهش حس بویایی
- از دست دادن ذائقه
- خارش اطراف چشم
- افزایش ابتلا به عفونت ها
همچنین بسیاری از افراد دچار خس خس سینه، عفونت سینوس و حساسیت به دود، بو، گرد و غبار و مواد شیمیایی هستند. این بیماری کمتر دیده می شود، اما برخی از افراد دارای پولیپ بینی نیز حساسیت شدید به آسپرین و واکنش به رنگ زرد دارند. پولیپ بینی به احتمال زیاد سینوزیت طولانی مدت (مزمن) ایجاد می کند. اندازه های بزرگ پولیپ های بینی حتی می توانند شکل بینی را تغییر دهند.
بهترین درمان پولیپ بینی
یکی از سوالاتی که ممکن است در رابطه با پولیپ های بینی مطرح شود این است که آیا پولیپ بینی درمان قطعی دارد؟
یکی از بهترین روش های درمان پولیپ بینی، جراحی می باشد. این رایج ترین روش برای از بین بردن پولیپ ها است. جراحی بیمار یا روش بی حسی موضعی یا عمومی انجام می شود. جراحی پولیپ بینی با روش آندوسکوپی انجام می شود که طی آن یک لوله باریک با که یک دوربین فیلمبرداری بر روی آن متصل است به داخل بینی و سینوس های بیمار وارد می شود و طی خارج کردن پولیپ ها، داخل سینوس ها نیز تخلیه می شود در غیر این صورت ممکن است پولیپ مجددا عود کند. گاهی جراح ممکن است قطعات کوچک استخوان را از بینی خارج کند تا راه بینی را باز کند.
پس از عمل، به احتمال زیاد جراح بینی برای جلوگیری از عود مجدد پولیپ در بیمار، اسپری بینی کورتیکواستروئید تجویز می کند. برخی از پزشکان استفاده از شستشوی شور (آب نمکی) را برای کمک به بهبودی بعد از جراحی توصیه می کنند.
کلام آخر
التهاب موجب تجمع مایعات در فضای بینابینی (فضای بین سلول های سازنده مخاط) بینی و سینوس ها می شود. سرانجام، گرانش این سلول های سنگین را به سمت پایین می کشد و در نتیجه پولیپ در نزدیکی دهانه های سینوس ها (در قسمت بالای بینی) ظاهر می شوند. با این حال، پولیپ ها می توانند در هر نقطه در سراسر معابر بینی یا سینوس ها رشد کنند.
با توجه به اینکه پولیپ بینی ممکن است 1 تا 4 درصد افراد را درگیر کند اما برای درمان این عارضه باید هر چه سریع تر اقدام کرد. به همین منظور مراجعه به یک متخصص گوش، حلق و بینی و جراح بینی می توان مشاوره های لازم را در خصوص نحوه جراحی و مراقبت های بعد از آن و داشتن یک نتیجه مطلوب دریافت کرد.
راه های ارتباطی با دکتر شیرین گل محمدی:
- آدرس مطب: گیلان- بندر انزلی – خیابان مطهری – ساختمان درنا طبقه اول
- شماره تماس: 44547526 013 و 09113457793
0 دیدگاه