جراحی انحراف بینی که با عنوان سپتوپلاستی نیز شناخته می شود، روش جراحی است که به صاف شدن استخوان و غضروف بینی، بخشی که بینی را به دو قسمت سوراخ های راست و چپ تقسیم می کند، یعنی تیغه میانی بینی، کمک می کند. زمانی که تیغه میانی بینی انحراف داشته باشد، معمولا شاهد بروز مشکلات تنفسی و افزایش احتمال بروز عفونت های سینوسی خواهیم بود.
در طول جراحی، تیغه میانی تغییر فرم داده می شود. این کار نیازمند این است که بخشی از تیغه قبل از قرارگیری در پوزیشن صحیح، برداشته شود.
با انجام جراحی انحراف بینی و طی شدن دوره نقاهت، وضعیت تنفسی بهبود می یابد.
دلایل انجام جراحی انحراف بینی
انحراف تیغه میانی بینی، مشکل شایعی است. اما درصورتی که شدید باشد، امکان مسدود شدن یکی از سوراخ های بینی، کاهش جریان هوا و در نهایت مشکل تنفس از یک سوراخ و یا هر دو وجود خواهد داشت.
در صورت مشاهده علائمی از قبیل مشکل تنفس از راه بینی که میتواند زندگی را تحت تاثیر قرار دهد، جراحی از سوی پزشک تجویز خواهد شد.
آیا جراحی انحراف بینی عوارضی را به همراه دارد؟
همانند سایر جراحی های بزرگ، سپتوپلاستی نیز می تواند با عوارض احتمالی از قبیل خونریزی، عفونت و یا حساسیت به ماده بیهوشی همراه باشد. گاهی ممکن است بعد از جراحی، بی حسی در لثه های بالا ودندان ها و یا لخته شدن خون در بینی مشاهده شود. گاهی در صورتیکه نتایج جراحی رضایت بخش نباشد، نیاز به جراحی دیگری خواهد بود. توصیه ما این است که حتما قبل از جراحی، در خصوص نتایج و عوارض احتمالی این روش جراحی با پزشک مشورت داشته باشید.
آمادگی قبل از جراحی انحراف بینی
- پیش از انجام جراحی و در طول جلسات مشاوره، در خصوص روند جراحی و مراقبت های قبل و بعد صحبت خواهد شد.
- پزشک به بررسی سوابق پزشکی بیمار، ابتلا به هر گونه اختلال، مصرف داروها و مکمل ها خواهد پرداخت.
- معاینه فیزیکی از دیگر اقداماتی است که از سوی پزشک انجام خواهد شد. منظور از معاینه فیزیکی، بررسی پوست و ساختارهای داخی بینی، استخوان و غضروف می باشد.
- تست های تصویربرداری که در مطب پزشک انجام می شوند، تصاویری از بینی از زوایای مختلف را در اختیار پزشک قرار میدهند.
- پزشک باید در خصوص خواسته های بیمار با او صحبت کند. پزشک برای بیمار توضیح می دهد که این روش جراحی چه مزایایی را به همراه خواهد داشت.
- مواد غذایی و داروها، از مصرف داروهای حاوی آسپیرین و ایبوبروفن، قبل و بعد از جراحی باید خودداری شود. این قبیل داروها احتمال خونریزی را افزایش می دهند.
برخی دیگر نکات عبارتند از:
- افراد سیگاری باید استعمال سیگار را کنار بگذارند. سیگار کشیدن خود از جمله عواملی است که احتمال بروز عوارض حین و بعد از جراحی را افزایش می دهد و روند بهبود را نیز به تاخیر خواهد انداخت.
از جراحی انحراف بینی چه انتظاری می توان داشت؟
جراحی انحراف بینی، با تغییر پوزیشن و وضعیت قرارگیری استخوان و غضروف، به رفع انحراف بینی کمک می کند. در این روش جراحی، برش ها داخل بینی زده میشوند. در صورت لزوم، برش کوچکی ما بین سوراخ های بینی زده خواهد شد. در صورتی که انحراف بینی باعث کشیده شدن تیغه به یک سمت شده باشد، نیاز است جهت تغییر پوزیشن استخوان، برش هایی بر روی استخوان زده شود.
روند جراحی انحراف بینی
- جراحی انحراف بینی میتواند تحت بی حسی ویا بیهوشی انجام شود. نوع بیهوشی بر اساس میزان پیچیدگی جراحی و اولیت های پزشکی تعیین خواهد شد که نوع آن قبل ازجراحی مشخص می شود.
- در طول جراحی برش با استفاده از بخیه های جاذب بسته می شود. اسپلینت سیلیکونی نرمی داخل هر یک از سوراخ های بینی قراز میگیرد تا از تیغه محافظت شود.
- جهت پیشگیری از خونریزی، پانسمانی داخل بینی قرارخواهد گرفت.
- بعد از پایان جراحی، بیمار به اتاق ریکاوری منتقل و علائم حیاتی بررسی خواهد شد.
- این روش جراحی، سرپایی محسوب می شود و بیمار همان روز می تواند به منزل برگردد.
- توصیه می شود روز جراحی، فردی از دوستان و یا اعضای خانواده، بیمار را همراهی کنند.
مراقبت های بعد از جراحی انحراف بینی
توصیه می شود جهت کاهش خونریزی و کبودی، تمام نکات گفته شده از سوی پزشک رعایت شود.
بسته به پیچیدگی روند جراحی، رعایت مواد زیر میتواند به تسریع روند بهبودی کمک کند:
- بالا نگه داشتن سر حتی هنگام خواب
- خودداری از فین کردن بینی به مدت چند هفته
- پوشیدن لباس هایی که هنگام عوض کردن آن ها فشاری به بینی وارد نمی شود
- دوری از انجام فعالیت های شدید بدنی به مدت حداقل پنج هفته به منظور کاهش احتمال خونریزی
نتیجه انحراف بینی
سه تا شش ماه بعد از جراحی، بافت بینی در وضعیت ثابتی قرار خواهد گرفت. این احتمال وجود دارد که غضروف و یا بافت به مرور زمان تغییر شکل پیدا کنند. گاهی ممکن است این تغییر تا یک سال و یا بیشتر ادامه پیدا کند. بسیاری از بیماران، بعد از جراحی از بهبود علائمی از قبیل مشکلات تنفسی رضایت کامل دارند. این میزان رضایت هر بیماری متفاوت خواهد بود.
سخن پایانی
بیمارانی که به دلیل انحراف و کج بودن تیغه میانی بینی در پی وارد آمدن آسیب و ضربه و یا مشکلات مادرزادی، با مشکاتن تنفسی روبرو هستند، می توانند از مزایای جراحی انحراف بینی که اصطلاحا سپتوپلاستی نام دارد، بهره مند شوند.
در این روش جراحی، استخوان موجود بر روی تیغه میانی تغییر فرم و پوزیشن داده می شود و اصطلاحا صاف خواهد شد. توصیه ما این است که تمامی نکات گفته شده از سوی پزشک رعایت شود، تا بهترین نتایج حاصل گردد.
0 دیدگاه