آسیب های وارد شده به بینی که موجب ایجاد ترک خوردگی در استخوان بالای پل بینی می شود ممکن است منجر به شکستگی بینی شود. اگر ضربات وارد شده به بینی جزئی باشند علائم ناشی از آن طی چند هفته به خودی خود بهبود پیدا می کند اما در صورت شدید بودن آسیب ممکن است به مراقبت های پزشکی نیاز باشد که در این صورت باید هر چه سریعتر به پزشک جراح جهت معاینه و درمان مراجعه کرد.
هر یک از ما در طول زندگی دچار شکستگی بینی شویم اما اغلب ما نمیدانیم در این شرایط باید چکار کنیم؟ چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟ آیا هر شکستگی بینی به جراحی نیاز دارد؟
در ادامه این نوشتار به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد.
علل شکستگی بینی
علل شایع بینی شکسته شامل موارد زیر است:
- صدمات ناشی از ورزش های تماسی، مانند فوتبال یا هاکی
- اختلافات جسمی
- تصادفات با وسایل نقلیه مانند موتور
- سقوط
- دعوا و نزاع
- بینی شکسته حتی ممکن است با برخورد به یک جسم مانند در و دیوار و یا بازی خشن و سبک از نوع کشتی ایجاد شود.
بینی شکسته چه علائمی دارد
بینی شکسته می تواند به همراه تورم و کبودی در اطراف بینی و زیر چشم باشد که اغلب همراه با درد است. ممکن است بینی پس از شکستگی کج به نظر برسد و یا در تنفس اختلال ایجاد کند.
علائم دیگری که هنگام شکستگی بینی بروز می کند شامل:
- درد یا حساسیت به خصوص هنگام لمس بینی
- کبودی در اطراف بینی یا چشم ها وجود دارد
- تورم بینی و نواحی اطراف آن
- خونریزی از بینی
- کج شدن بینی
- تنفس سخت از بینی
- خارج شدن مخاط از بینی
- مسدود شدن یک یا دو مسیر بینی
عوامل خطر در شکستگی بینی
هرگونه فعالیتی که خطر آسیب دیدگی به صورت را افزایش دهد، خطر شکستگی بینی را نیز افزایش می دهد. چنین فعالیت هایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بازی کردن با ورزش های تماسی، مانند فوتبال و هاکی
- درگیری فیزیکی
- دوچرخه سواری
- وزنه برداری
- سوار شدن به وسیله نقلیه مخصوصاً بدون بستن کمربند ایمنی
عوارض احتمالی شکستگی بینی
عوارض یا جراحات مربوط به بینی شکسته ممکن است شامل موارد زیر باشد:
انحراف تیغه بینی: ممکن است در اثر شکستگی یک انحراف در سپتوم بینی ایجاد شود، در این شرایط به دلیل جابجایی دیواره نازک بین دو طرف بینی شما (سپتوم بینی) مسیر عبور هوا در بینی باریک می کند. داروهایی مانند داروهای ضد احتقان و آنتی هیستامین ها می توانند کمی کمک کننده باشند، اما برای اصلاح شرایط لازم است که عمل جراحی انجام شود.
تجمع خون در بینی: گاهی اوقات پس از شکستگی بینی، لخته های خون در بینی شکل می گیرند و شرایطی به نام هماتوم تیغه بینی ایجاد می کنند. هماتوم تیغه بینی می تواند یک یا هر دو بینی را مسدود کند. برای جلوگیری از آسیب به غضروف بینی به تخلیه سریع لخته خون از بینی نیاز است.
شکستگی غضروف: اگر شکستگی بینی به دلیل ضربات شدید مانند تصادف در اتومبیل باشد، ممکن است بینی دچار شکستگی غضروف شود. اگر جراحت شدید باشد و جراحی نیاز باشد، جراح بینی به ترمیم آسیب های استخوان و غضروف بینی می پردازد.
اقدامات لازم بلافاصله پس شکستگی بینی
اگر فکر می کنید بینی شما شکسته است، قبل از مراجعه به پزشک خود این اقدامات را انجام دهید تا درد و تورم ناشی از شکستگی بینی را کاهش دهید:
سرعت عمل: هنگام وقوع شکستگی بینی سعی کنید از دهان خود نفس بکشید و به جلو مایل شوید تا خونی که در گلو شما تخلیه می شود را کاهش پیدا کند.
از یخ استفاده کنید: بلافاصله پس از آسیب دیدگی، بستههای یخ یا کمپرس سرد 4 بار در روز برای 24 تا 48 ساعت اول برای کاهش تورم استفاده کنید. یخ یا کمپرس سرد را به مدت 10 تا 15 دقیقه نگه دارید. برای جلوگیری از سرمازدگی، یخ را در یک دستمال بپیچید. سعی کنید بیش از حد فشار وارد نکنید، که می تواند باعث درد اضافی یا آسیب به بینی شما شود.
تسکین درد: در صورت لزوم از داروهای ضد درد مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید.
سر خود را بالا نگه دارید: بالا نگه داشتن سر مخصوصاً هنگام خواب موجب می شود تا تورم کاهش پیدا کند.
فعالیت های خود را محدود کنید: برای دو هفته اول پس از درمان، هیچ فعالیتی انجام ندهید. حداقل شش هفته پس از آسیب دیدگی، از انجام هر گونه فعالیت ورزشی خودداری کنید.
پس از شکستگی بین چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت آسیب دیدگی بینی همراه با:
- آسیب دیدگی سر یا گردن، که ممکن است با سردرد شدید، درد گردن، استفراغ یا از دست دادن هوشیاری شود.
- تنفس بسیار دشوار شود.
- خونریزی بینی متوقف نمی شود.
- تغییر قابل توجه در شکل بینی که مربوط به تورم نیست، مانند ظاهر کج یا پیچ خورده
- خارج شدن مایع شفاف و آبکی از بینی
تشخیص شکستگی بینی
پزشک ممکن است به آرامی روی قسمت بیرونی بینی و نواحی اطراف آن فشار وارد کند. او ممکن است در داخل بینی را معاینه کند تا از انسداد و استخوان های شکسته را بررسی کند. پزشک جراح ممکن است حین معاینه از ماده بی حسی (با اسپری بینی یا به صورت تزریق موضعی) استفاده کند تا در طی معاینه بیمار درد نداشته باشد.
اشعه ایکس و سایر مطالعات تصویربرداری معمولاً غیر ضروری هستند. با این وجود، ممکن است پزشک معاینه توموگرافی کامپیوتری (CT) را توصیه کند اگر شدت جراحات بیمار معاینه کامل جسمی را غیرممکن کند یا اینکه پزشک گمان کند ممکن است بیمار صدمات دیگری داشته باشد از سی تی اسکن برای تشخیص دقیق تر استفاده می کند.
درمان بینی شکسته
درمان بینی شکسته ممکن است شامل روش هایی باشد که بینی را ترمیم کند. انجام روش جراحی معمولاً برای بینی شکسته ضروری نیست. گاهی اوقات شدت ضربه آنقدر شدید نیست که بینی نیاز به جراحی داشته باشد در این شرایط جراح از روش جا انداختن بینی برای اصلاح بینی شکسته استفاده می کند. اگر بیمار دچار شکستگی جزئی شده باشد یعنی این شکستگی موجب نشده کج شدگی بینی نشده باشد، ممکن است نیازی به درمان پزشکی نباشد، پزشک جراح ممکن است اقدامات خودمراقبتی ساده مانند استفاده از یخ روی ناحیه و مصرف داروهای بدون نسخه ضد درد را توصیه کند.
جا انداختن بینی شکسته
- پزشک ممکن است بتواند بینی را به وسیله جا انداختن یا جراحی اصلاح کند.
- اگر ضربه به گونه ای باشد که استخوان ها و غضروف ها در بینی جابجا شده باشد، پزشک ممکن است بتواند آنها را با دست آنها را دوباره جا بیندازد. برای انجام این کار باید 14 روز از زمان شکستگی گذشته باشد تا تورم های ایجاد شده کمی فروکش کند.
- طی این روش پزشک جراح ابتدا بینی را به وسیله داروهای ضد درد را با روش تزریق یا اسپری بینی برای جلوگیری از بروز درد بی حس می کند.
- سوراخ بینی شما را با یک وسیله ای خاص باز می کند.
- از ابزارهای ویژه ای برای کمک به جابجایی استخوان ها و غضروف شکسته بینی استفاده می کند.
- گاهی اوقات، برای یک مدت کوتاه اسپلینت داخلی و گذاشتن آتل مورد نیاز است.
عمل جراحی ترمیمی بینی شکسته
در صورتی که علائم شکستگی بینی بیش از 14 روز بهبود پیدا نکردند، جا انداختن بینی جایز نیست. در این موارد، عمل جراحی ترمیم بینی برای جابجایی و اصلاح فرم استخوان ها و تغییر شکل بینی باید انجام شود.
اقدامات لازم قبل از مراجعه به پزشک
گاهی جراحت شدید و همراه با تورم و درد متوسطی می باشد و باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید اما فرصت لازم را برای مراجعه به جراح خود ندارید یا ممکن است قبل از مراجعه به پزشک زمانی را منتظر بمانید. بهتر است قبل از مراجعه به پزشک خود علائم خود بررسی کنید و ممکن است با علائمی مانند علائم زیر مواجهه شوید:
- عدم بهبودی تدریجی درد یا تورم
- کج شدگی بینی بعد از کاهش تورم بینی
- عدم تنفس راحت از بینی حتی بعد از فروکش شدن تورم
- داشتن تب
بهتر است قبل از مراجعه به پزشک علائمی را که تجربه می کنید را یادداشت و به پزشکتان اطلاع دهید که در هنگام آسیب دیدگی چه کاری انجام داده اید. لیستی از تمام داروها، ویتامین ها و مکمل هایی که مصرف می کنید تهیه کنید. در صورت امکان عکسی از خود را قبل از آسیب دیدگی برای مقایسه بیاورید.
برخی از سؤالات اساسی که باید از پزشک خود بپرسید عبارتند از:
- آیا به آزمایشاتی مانند اشعه ایکس نیاز دارم؟
- تورم و کبودی تا چه مدت ادامه خواهد داشت؟
- آیا به عمل جراحی نیاز دارم؟
- آیا باید فعالیت خود را محدود کنم؟
- چه نوع داروی درد را می توان مصرف کرد؟
ممکن است پزشک نیز سوالاتی از شما بپرسد :
- چگونه و چه زمانی آسیب دیدگی شما رخ داده است؟
- آیا از زمان آسیب دیدگی علائم شما بهبود یافته است؟
- آیا می توانید به راحتی از طریق بینی خود نفس بکشید؟
- آیا در ورزش های تماسی شرکت می کنید؟
تمام این پرسش و پاسخ هایی که بین بیماران و پزشک طی جلسه ای که برای ارزیابی بیمار و معاینات وی ضروری و لازم است و به پزشک جراح بینی کمک می کند تا بهترین روش درمانی را برای بیمار خود در نظر بگیرد.
0 دیدگاه